Olkipaalivaja

Kevätauringon suunnatessa kirkkaita säteitään iskee se jälleen akuuttina. Rakennuskuume. Kun viimevuotinen hankinta traktorinkärryt odottavat vielä siirtosaunaansa, Opiskelijan 15m2 pihaboxi on paperilla sunniteltuna, ja poikkeamislupa Mimosan Tuvan suhteen tarvitsee jatkoaikaa odottaakseen mahdollisuutta toteutukseen ei auta enää uusia suunnitelmia puskea ilmoille :)
Kun herra rakentaja rakentaa ja remontoi muiden koteja eikä aikaa riitä kotipihan isommille projekteille.

On mahdollisuuteni fiilistellä olkivajaa,
joka rakentui kesän 2014 mittaan.
Olkivaja on savi- olkipaalitekniikalla rakennettu 10m2 pihavaja.
Rakennus joka pehmeine muotoineen saa hymyn huulille.
Sisällä vajassa tuoksuu olki, ja tervattu lattia.

Vaja on rapattu KS 65/35 laastilla niin sisä kuin ulkopuoleltakin. Koska vaja ei ole lämmintä tilaa oli sementtilaastin käyttö mahdollista. Lämmitettävän tilan rappaukseen olkipaalirakentamisessa suositellaan savi- tai kalkkilaastia.
 
 
Olkipaaliseinät verkotettiin molemmin puolin pienisilmäisellä metalliverkolla. Tänä päivänä käyttäisin ehkäpä ennemmin juuttikangasta rappausalustana. 
Projekti työllisti koko perheen ollen ns hyvänmielen työtä. Joka työvaiheessa riitti ihmettelemistä.Mielikuvituksekkain työkaluin seinät saivat muotoaan. Loppuvaiheessa täytyi innovoida ihan oma työkalunsa ulkoseinän ja sisäseinän verkkojen toisiinsa sitomiseksi. Tätä työvaihetta kutsuimme niidlaukseksi ja työvälineenä oli isäni valmistama iso metallinen silmäneula.


 
Olkipaali seinä jämäköitiin puisin vaarnoin pystysuunnassa, sekä myös ulkoseinän kulmista.
 Vajan kokonaisbudjetti oli n 1000€ joka muodostui KS rappauuslaastin, metalliverkon, kattohuovan, ja lattiassa käytetyn lehtikuusilankun osuudesta. Paalien hankinnassa kertyi kökkätyötunteja muttei muita kuluja. Kaikki muut rakentamisessa tarvitut tarpeet löytyivätkin sitten omasta takaa.

Omasta puolestani voinen sanoa että tällainen kokeellinen rakentelu on varsin palkitsevaa. Seuraavaa olkipaalirakennusta rakentaessa olemmekin jo sitten ihan eri tavoin tietoisia eri mahdollisuuksista toteuttaa rakentaminen.

Onko sinulla kokemusta olkipaalirakentamisesta tai jostakin muusta ei niin tavallisesta tavasta toteuttaa rakentamista?

-Hanna-

Kommentit

 1. Vitsi, miten Ihana!!! <3 Pitikö budjetti?
  Siitä omasta olkipaalitalosta haaveileva...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. On niin mukava toteutella tällaisia hyvänmielen rakenteluja. Tuo 1000€ kului näihin muutamiin tarvehankintoihin. Paljon oli omasta takaa tarpeistoa kaivinkoneesta lähtien. Olisi kyllä hienoa toteuttaa semmoinen 80m2 talo ja tarkastella läpinäkyvästi tuota kulupuolta.

   Poista
 2. Vau kun on hieno. Ihanan kutsuvan näköinen.
  En ole nähnyt koskaan paaleista tehtyä vajaa, nyt onneksi näissä kuvissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Eipä tällaisia paalirakennuksia joka pihassa rakennella.

   Poista
 3. Upea vaja 😊 Olen haaveillut myös olkipaalirakennuksesta, mutta se on vasta alustava haave. Tämmöiset kirjoitukset saavat sen vain kasvamaan ☺

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uima-altaan rakentaminen

Kulunut vuosi

Talo Nixi