23.3.2017

Olkipaalivaja

Kevätauringon suunnatessa kirkkaita säteitään iskee se jälleen akuuttina. Rakennuskuume. Kun viimevuotinen hankinta traktorinkärryt odottavat vielä siirtosaunaansa, Opiskelijan 15m2 pihaboxi on paperilla sunniteltuna, ja poikkeamislupa Mimosan Tuvan suhteen tarvitsee jatkoaikaa odottaakseen mahdollisuutta toteutukseen ei auta enää uusia suunnitelmia puskea ilmoille :)
Kun herra rakentaja rakentaa ja remontoi muiden koteja eikä aikaa riitä kotipihan isommille projekteille.

On mahdollisuuteni fiilistellä olkivajaa,
joka rakentui kesän 2014 mittaan.
Olkivaja on savi- olkipaalitekniikalla rakennettu 10m2 pihavaja.
Rakennus joka pehmeine muotoineen saa hymyn huulille.
Sisällä vajassa tuoksuu olki, ja tervattu lattia.

Vaja on rapattu KS 65/35 laastilla niin sisä kuin ulkopuoleltakin. Koska vaja ei ole lämmintä tilaa oli sementtilaastin käyttö mahdollista. Lämmitettävän tilan rappaukseen olkipaalirakentamisessa suositellaan savi- tai kalkkilaastia.

Olkipaaliseinät verkotettiin molemmin puolin pienisilmäisellä metalliverkolla. Tänä päivänä käyttäisin ehkäpä ennemmin juuttikangasta rappausalustana. 
Projekti työllisti koko perheen ollen ns hyvänmielen työtä. Joka työvaiheessa riitti ihmettelemistä.Mielikuvituksekkain työkaluin seinät saivat muotoaan. Loppuvaiheessa täytyi innovoida ihan oma työkalunsa ulkoseinän ja sisäseinän verkkojen toisiinsa sitomiseksi. Tätä työvaihetta kutsuimme niidlaukseksi ja työvälineenä oli isäni valmistama iso metallinen silmäneula.


Olkipaali seinä jämäköitiin puisin vaarnoin pystysuunnassa, sekä myös ulkoseinän kulmista.


Paalien ulkoneva seinärakenne toi haasteita rappauksessa.


Vajan kokonaispudjetti oli n 1000€ joka muodostui KS rappauuslaastin, metalliverkon, kattohuovan, ja lattiassa käytetyn lehtikuusilankun osuudesta. Paalien hankinnassa kertyi kökkätyötunteja muttei muita kuluja. Kaikki muut rakentamisessa tarvitut tarpeet löytyivätkin sitten omasta takaa.

Omasta puolestani voinen sanoa että tällainen kokeellinen rakentelu ov varsin palkitsevaa. Seuraavaa olkipaalirakennusta rakentaessa olemmekin jo sitten ihan eri tavoin tietoisia eri mahdollisuuksista toteuttaa rakentaminen.

Onko sinulla kokemusta olkipaalirakentamisesta tai jostakin muusta ei niin tavallisesta tavasta toteuttaa rakentamista?

-Hanna-

14.3.2017

Konto

On kotimainen elinvoimainen yritys.
Sain ilon tutustua Konton tarinaan ja tuotteisiin, sekä pyörähtää tehtaan puolellakin sisältöyhteistyö määrein.
Innostunut hymy kasvoillani ahmin tietoa siitä mihin kaikkeen täysin luomu kotimainen pintaturve taipuu Konton pellepelottomien tuotesuunnittelijoiden ja lopulta tuotannon kautta.

Ehdoton menestys Konton tuotteissa on Konto-akustiikkalevyt. Valinnanvaraa on niin sävytetyin, painokuvin, taiteilijan kädenjäljin kuin erilaisin muodoin viimeistellyin yksityiskohdin.
Oma suosikkini ovat taiteilija Virpi Mäkisen/Keltainen keinutuoli toteuttamat akustiikkataulut.
Myös Taideakustointi Sani Miekkalan  teokset ovat ainutkertaisen kauniita.
Yrityksemme rakentaman asuntomessutalo Nixin olohuonettahan hallitsee Sanin Lumo teos.
Konton omien nettisivujen ja verkkokaupan kautta saat tuotteista lisätietoa ja tilaukset hoidettua helposti. 

Mikä tässä nyt onkaan sitä parhautta? Se että kyseessä on täysin luonnontuote? Kotimaisuus? Kohtuullinen hintataso? Monet mahdollisuudet akustiikkalevyn viimeistelyyn?

Ja hei se innovatiivisyys ja mahdollisuuksien maailma jotka vierailijoidenkin mieliin avattiin tässä Konton tarinassa. 

Huonekaluja, valaisimia, jopa norpat saavat pesiä Konton toteuttamissa turveseinäisissä pesissä.
Turvekatto ja katehuopa, siirreltävät kasvualustat. 
Mitä Green Care meininkiä tämä koko Konto onkaan. Voisiko kasvualustoin viedä ruoho- tai sammalmattoa sairaala- mm laitosympäristöihin?  Miten monin tavoin voisi siirrettävissä olevaa kasvualustaa hyödyntää sisätiloissakin aistittavaksi luonnoksi.

Eipä jää arvailujen varaan sekään että tämä rouva ekologisen menon ja meiningin varsinkin rakentamisen intoilija on jokuset sähköpostiviestit tässä vuosien mittaan Samille suunnannut kysymyksin, ja toisinaan yhteistyöehdotuksin. Mimosan Tupa kun elää vielä vahvana haaveena. Aina on vastattu ja keskustelu on edennyt.


On vielä eräs tuote. Tämän tuotekehittelyn syntytarina on koskettava ja inhimillinen.  
Uurna valmistettuna turpeesta. Koristeenaan juuttinaru. Yksinkertaisuudessan ja luonnollisuudessaan kaunista.

Kotimatkalle lähdin akustiikkalevyjä kainalossani. Katsotaan onnistuuko sammaltaulun kasvatus sisätiloissa. Aina sitä mailma avartuu kun kotioven perässään tuokioksi sulkee ja kotimainen yrittäjyys kyllä ansaitsee huomionsa. Sisältöyhteistyössä Konto

-Hanna-

10.3.2017

Persoonalliset kodit

Inspiroivat meitä nyt ja aina.
Vai mitä sanot tästä kollaasista?

Tässä kuvasarjassa näet Topi- Keittiön , blogikodin Kotini on helmeni, Kolmen tähden kodin ja Kotohippusten keittiöt

Nyt  näille ja kaikille muillekin persoonallisille asujansa näköisille kodeille on myös osoite Fb ryhmä Persoonallinen koti.
Ryhmään ovat tervetulleita niin väriä räiskyvät, kuin myös harmoniset vaaleat unelmat. Oma koti oli se sitten tyylisuunnaltaan mitä tahansa oma taikka vuokrattu.  Ryhmässä on tilaa keskusteluille ja vinkkien jakamiselle. Ryhmässä sopii myös linkata, blogejakin. Kaikki kodin ympärille kiertyvä on ryhmän mukaista. Onpa ryhmässä jo ihasteltu samaisessa kuvassa suloista koiraa ja kaunista mattoa. Tervetuloa ryhmään kaikki joille koti on paikka jossa viihtyä omana itsenään ja toisinpäin :)

Tässä Elämää keltaisessa talossa, Kotini on helmeni, Kolmen tähden koti ja Keltainen keinutuoli blogikotien  helmiä. 

Idea ryhmään heräsi tarpeesta. Ihmetyksensekaisesta kahden naisen keskustelusta siitä miten tiukasti ja ryppyotsaisesti kodin sisustuksen kuuluneekaan tukeutua tyylipuhtaasti johonkin sisustussuuntaan.
Tyylipuhtaus on kaunista. Yhtälailla kaunista on jos koti onkin löytänyt muotonsa useammankin tyylisuunnan syntysijoilta. Tyyliä rikotaan tyylillä. Se tuo kerroksellisuutta ja särmää.

Kotini on helmeni, Villa Bohemian , Lumikallio ja Siskonpaneelisoppaa nurkkia.
Halusimme tarjota sisältöä heti sivuston avautuessa joten useampi Sobloggari lähti mukaan luomaan yhteisöä nimeltään persoonallinen koti. Yhteisössä ja yhteistyössä on voimaa. Kiitos Marika Kotini on helmeni blogin takaa että jaoit ajatuksen.

Näihin lakanoihin kääriydytään Lumikalliolla, Kolmen tähden kodissa, Villa Bohemian ja Siskonpaneelisoppaa makkareissa


Hyppää sinäkin mukaan Persoonallinen koti matkaan inspiroitumaan!
Menossa mukana Kotini on helmeni (idean äitinä), Keltainen keinutuoli, Siskonpaneelisoppaa, Lumikallio, Kolmen tähden koti, Kotohippusia ja jo suuri joukko omaa kotiaan persoonallisesti sisustavaa asujaa.

-Hanna-